Algemene kinesitherapie

Kinesitherapie betekent in feite therapie door middel van beweging. Met andere woorden, functieproblemen van musculoskeletale, zenuwfysiologische, respiratoire, cardiovasculaire en psychomotorische aard kunnen verholpen of voorkomen worden door het toepassen van actieve of passieve oefentherapie en systematsiche handelingen.
Musculoskeletale revalidatie: revalidatie van klachten betreffende spieren (musculo), botten en gewrichten, zowel van de wervelkolom als van de perifere gewrichten (skeletale).
Cardiovasculaire revalidatie: revalidatie van personen met een bepaalde hart- of vaataandoening.
Respiratorische revalidatie: revalidatie van personen met een bepaalde aandoening van het ademhalingsapparaat.
Pediatrische revalidatie: revalidatie van kinderen en adolescenten, vaak met aangeboren pathologieën.
Psychomotorische revalidatie: revalidatie van personen met psychiatrische aandoeningen evenals van kinderen en jongeren met bepaalde problemen van de motoriek.


Neuromotorische revalidatie

De revalidatie van personen met een neurologische aandoening door middel van oefentherapie. Neurologische aandoeningen kunnen zowel progressief ontstaan (bv. Multiple Sclerose, ziekte van Parkinson, spierziektes, …) als plots optreden (hersenbloeding en -infarct, hersentrauma door val, ongeluk, …).

De symptomen veroorzaakt door neurologische ziektes zijn zeer verscheidend en kunnen zelfs sterk verschillen van persoon tot persoon.
Alle neurologische symptomen ontstaan door een stoornis in de correcte werking van hersenen, zenuwen, ruggenmerg of spieren en kunnen verschillende gevolgen hebben op neuromotorisch vlak.
Zo kunnen bijvoorbeeld de spierkracht, de gevoeligheid, de coördinatie en het evenwicht aangetast zijn.
Er kan tevens ook spasticiteit of verlamming optreden.


Bekkenbodemtraining

Pelvische reëducatie betekent letterlijk het heropvoeden of heroptrainen van de spieren van de bekkenbodem.
De bekkenbodemspieren zijn het geheel van spieren die zorgen voor de controle van de urinelozing en stoelgang (de sluitfunctie), voor de ondersteuning van de bekkenorganen (de steunfunctie) en voor de erectie, de ejaculatie en ze vormen bij de vrouw het vaginakanaal (de seksuele functie).


Pre- en postnatale kinesitherapie

Pre- en postnatale kinesitherapie helpt om het lichaam in conditie te houden, het voor te bereiden op de bevalling en het herstel na de bevalling te versnellen. De oefensessies richten zich vooral op gewaarwording van de bekkenbodemspieren, rugsparende houdingscorrectie en de doorbloeding van de onderste ledematen, maar ook ademhalings- en ontspanningstechnieken kunnen aangewend worden.

Lymfedrainage (Vodder)

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen en bloed-, lymf- en hersenbanen. Oneindig veel processen verlopen via dit lichaamsvocht, onder andere het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw-, afbraakstoffen) en/of van gassen (b.v. zuurstof, koolzuurgas).

Als er in het menselijk lichaam een stagnatie in het lymfesysteem optreedt (als gevolg van ziekte, stress, operaties, etc), zal er geen goede doorstroming zijn van het lichaamsvocht waardoor zichtbare en niet-zichtbare oedemen ontstaan. Deze oedemen kunnen klachten van zeer uiteenlopende aard veroorzaken, zoals hoofdpijn, concentratieproblemen, orgaanklachten, .... In al deze gevallen zal manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder toepasbaar zijn.


Bindweefselmassage

Bindweefsel vormt een ingewikkeld driedimensionaal web dat van kop tot teen de organen en gewrichten ondersteunt en als schokdemper voor het lichaam fungeert. Het maakt beweeglijkheid van organen en spieren onderling en ten opzichte van elkaar mogelijk.

Door middel van stretching, ontvouwing en specifieke massage technieken worden verklevingen en verhardingen in de bindweefsellaag los gemaakt.


Handtherapie

De hand is een cruciaal onderdeel van het lichaam die men dagelijks inzet voor allerlei activiteiten. Een minder goed functionerende hand kan erg invaliderend zijn. Door de zeer complexe en specifieke werking van de hand, is bij problemen, vaak een gespecialiseerde aanpak vereist. Handtherapie houdt zich bezig met het revalideren van de hand, pols en onderarm na aandoeningen, letsels en operatieve ingrepen. Een handtherapeut begeleidt de patiënt in zijn traject naar een beter inzetbare hand in het dagelijks leven.
Aandoeningen waarvoor u bij onze handtherapeut terecht kan:
 • - Arthrose
 • - Reumatoïde arthritis (reuma)
 • - Tendinopathieën (tendinitiden en tendinosen, zoals M. Quevain, triggerfinger...)
 • - Fracturen
 • - Letsels van handgewrichten (verstuiking, gewrichtsstijfheid...)
 • - Polsklachten (instabiliteit, arthrose...)
 • - Dupuytren na operatie
 • - Compressieneuropathieën en zenuwletstels
 • - Buig- en strekpeesletstels
 • - Revalidatie na hand- en polschirurgie
 • - Crushletsels en amputaties
 • - Elleboogklachten (tenniselleboog...)