Dry Needling

Wat is dry needling

Dry needling is een behandelmethode die in de kinesitherapie wordt ingezet bij pijnlijke, gespannen spieren. Tijdens deze behandeling gebruiken we een dunne acupunctuurnaald waarmee we verhardingen in deze spieren snel en doeltreffend aanpakken.

Hoe werkt dry needling? Triggerpoints beter gekend als spierknopen vormen frequent de oorzaak van klachten zoals bewegingsbeperkingen, stijfheid of pijn. Door deze spierknopen met behulp van fijne naalden terug los te maken, worden je klachten doeltreffend aangepakt.
Tijdens de behandeling gaat de kinesist op zoek naar de spierknopen die aan de oorzaak van je klachten liggen. De bedoeling van dry needling is om de spanning die opgestapeld zit in de spier te verminderen zodat de spier opnieuw kan ontspannen.

Is dry needling pijnlijk? Dry needling lijkt een beetje eng maar de pijn tijdens de behandeling valt normaal gezien goed mee. De naaldjes die gebruikt worden zijn steriel en heel dun. Wanneer de gespannen spier aangeprikt wordt, kan je een dof gevoel of klein schokje ervaren. Je spieren kunnen achteraf, voornamelijk de eerste uren na de behandeling, gevoelig en stijf aanvoelen. Na 24u de lichamelijke klachten, zoals de uitstralende pijnklachten van je triggerpoint, beginnen langzaam af te nemen.

Dry needling: voor wie?  Dry needling is toepasbaar bij verschillende lichamelijke klachten. In de praktijk werken we voornamelijk met dry needling wanneer er in de spier triggerpoints of spierknopen aanwezig zijn. Triggerpoints kunnen ontstaan door verschillende factoren waaronder stress, overbelasting, letsels… Ze veroorzaken niet enkel spierpijn, maar kunnen aan de oorzaak liggen van pijn of klachten op andere plaatsen in het lichaam. Omwille van deze reden zullen we altijd eerst een grondige anamnese hebben om samen de beste behandeling traject te vinden en dry needling het meeste efficiente manier toepassen.